Schreurs Maaseik
Koningin Astridlaan 101b
3680 Maaseik
T. 089 / 56 73 25
F. 089 / 56 14 18
info@schreursmaaseik.be
BTW BE 0422665325
openingsuren :
maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
:  9.00 - 18.00 uur
:  9.00 - 18.00 uur
:  9.00 - 18.00 uur
:  9.00 - 18.00 uur
:  9.00 - 18.00 uur
:  9.00 - 17.00 uur
:  gesloten
 |  home  | contact 
| service | producten | merken | verhuur | actueel  Producten

Kettingzaag
Het correct spannen van een ketting
Regelmatig de ketting spannen, is noodzakelijk voor de veiligheid van de gebruiker en reduceert bovendien slijtageverschijnselen en kettingschade. Voordat men begint te werken, is het aanteraden om de kettingspanning te controleren en indien nodig te corrigeren.
Tijdens het werken met de motorzaag wordt de ketting warm en zet de ketting
een beetje uit. Daarom moet ze van tijd tot tijd bijgespannen worden. De STIHL kettingen worden standaard na de productie "gerekt", wat het uitzetten van de ketting vermindert.


                                                                                                                                        Starten - stap voor stap
Het spannen van een ketting gaat als volgt in zijn werk
De meeste STIHL motorzagen beschikken over een handige zijdelingse kettingspanner. Daarmee kunt u de ketting in een handomdraai spannen. Zo gaat u te werk : bij een stilstaande motor moeten eerst de schroeven van het kettingdeksel worden losgemaakt. Vervolgens de spanschroef met een schroevendraaier vastdraaien en de ketting met de hand voorzichtig doortrekken.
Om blessures door contact met de scherpe ketting te vermijden, moet u werkhandschoenen dragen. De ketting is correct, wanneer
ze aan de onderkant van de geleider niet "doorhangt", maar nog lichtjes kan worden doorgetrokken.

   
        1.  zijdelingse kettingspanner                       2. Snel kettingspanner geen gereedschap nodig

           
      3.  hier de ketting nog te los                         4. zo is de ketting in koude toestand goed


STIHL biedt ook motorzagen, die met de snel kettingsnelspanner zijn uitgerust.
De ketting kan snel en eenvoudig worden gespannen zonder gereedschap. U gaat dan als volgt te werk: Draai het kettingwieldeksel handmatig met de vleugelmoer los. Wanneer u het kleine daartegenoverliggende verstelwiel naar links draait, maakt u de ketting los, draait u het verstelwiel naar rechts dan wordt de ketting gespannen. Bij het vastdraaien van de kettingwieldeksel wordt de geleider automatisch vastgezet.

Wanneer u de ketting wilt wisselen/vervangen, dan moet vooraf de zaagbladgroef volledig schoon gemaakt worden. Wanneer er een opeenhoping van vuil in de groef is, kan de ketting gemakkelijk van de geleider springen. Bovendien bestaat het gevaar dat de kettingolie niet goed opgenomen wordt en daardoor zwaarbelaste onderkant van de ketting niet bereikt. Verhitting en slijtage van de ketting en de geleider zijn hiervan het gevolg. U kunt de groef reinigen met een dunne schroevendraaier of met een ander scherp voorwerp. TIP: Voordat u met een nieuwe ketting in het hout begint te zagen, moet u deze eerst een tijdje laten inlopen.

Opgelet: Gezien de ketting na het afkoelen een beetje samentrekt, is het niet aanteraden om de ketting in warme toestand te wisselen of te spannen. Anders kan er ernstige schade aan de geleider of aan de krukas van de motor ontstaan. Na het werken, is het raadzaam om de ketting een beetje te ontspannen. Dit geldt vooral wanneer het vriest.


Kettingdefecten en hun oorzaken
1. Sterke slijtage op de achterste loopvlakken van de zaagtanden en de tegenoverliggende verbindingsschakels. Oorzaak: bot, sterk naar achteren aflopend snijvlak, ketting te los gespannen, wellicht ook dieptebegrenzer te laag. Remedie: zaagtanden correct aanscherpen, ketting goed spannen.
2. Sterke slijtage op de loopvlakken van alle kettingschakels. Oorzaak: ketting te strak gespannen, dieptebegrenzer te hoog, botte zaagtanden met te kleine slijphoek en daardoor een zeer hoge druk op het zaagblad. Remedie: zaagtanden correct aanscherpen, ketting goed spannen.
3. Scheurtjes onder de achterste klinknagelboring van de zaagtanden en de tegenoverliggende verbindingsschakels. Oorzaak: botte, te sterk naar achteren aflopende snijvlakken, waardoor tijdens het zagen veel druk op het zaagblad moet worden uitgeoefend. Remedie: zaagtanden correct aanscherpen, ketting goed spannen. 4. Rand van het zaagblad aan bovenzijde en onder bij het neustandwiel uitgeslagen; onderzijde zaagblad gegolfd. Ketting draait onrustig rond, de slijtage neemt snel toe. Oorzaak: zaagketting gedurende een langere periodete los gespannen, waardoor onbruikbaar. Voorzorg: ketting regelmatig naspannen.