Schreurs Maaseik
Koningin Astridlaan 101b
3680 Maaseik
T. 089 / 56 73 25
F. 089 / 56 14 18
info@schreursmaaseik.be
BTW BE 0422665325
openingsuren :
maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
:  9.00 - 18.00 uur
:  9.00 - 18.00 uur
:  9.00 - 18.00 uur
:  9.00 - 18.00 uur
:  9.00 - 18.00 uur
:  9.00 - 17.00 uur
:  gesloten
 |  home  | contact 
| service | producten | merken | verhuur | actueel  Producten

Olie
Waar dient olie voor
Olie dient als de scheidingsstof tussen twee, ten opzichte van elkaar bewegende, delen met als doel het directe contact tussen die twee delen te voorkomen waardoor slijtage en wrijving zoveel mogelijk beperkt worden. Daarnaast koelt de olie en dicht het af.

 
De functies van motorolie
Motorolie heeft nog meer functies dan u waarschijnlijk denkt. Olie dient \niet alleen voor het smeren van de motor in uw auto maar ook voor het koelen van de motor, bescherming tegen corrosievorming, schoonhouden van de motor het afdichten van keerringen, zuigerveren en klepgeleiders. Echter worden veel van deze bovenstaande functies over het hoofd gezien, er wordt namelijk vaak gedacht, zolang er olie in het carter van het motorblok zit dat dit voldoende is wat betreft het onderhoud hieraan. Houdt er echter wel rekening mee dat naarmate de olie langer wordt gebruikt de kwaliteit afneemt en de bovengenoemde functies afnemen. Vervang daarom u olie op tijd. De afname van de kwaliteit van olie is afhankelijk van de staat van de motor, het type motor, bedrijfsomstandigheden en de toegevoegde additieven. Additieven ook wel dopes genoemd zijn stoffen die aan motorolie worden toegevoegd om de eigenschappen van de olie aan te passen aan de eisen die de motor stelt.
Zo zijn er additieven die corrosie tegengaan, temperatuureigenschappen verbeteren en nog veel meer additieven met andere functies. Additieven moeten op elkaar en op de olie worden afgestemd. De juiste additieven zijn dus enorm belangrijk in olie.


De viscositeit van motorolie
Wanneer de temperatuur stijgt, wordt motorolie dunner en dus vloeibaarder : de viscositeit wordt minde. Omgekeerd werkt dit ook bij dalende temperatuur, motorolie wordt dikker en dus minder vloeibaar : de viscositeit neemt toe (starten gaat daarom moeilijker).
Om de viscositeit of vloeibaarheid van motorolie te kennen, wordt de SAE-specificatie gebruikt (Society of Automotive Engineers) : 
De letters SAE gevolgd door een getal, de letter W, eventueel gevolgd door een tweede getal.
Hoe lager het eerste getal (voor de W), hoe dunner de olie blijft bij lage temperaturen (goede start en smering in koude omstandigheden).
Hoe hoger het tweede getal (na de W), hoe dikker de olie blijft bij hoge temperaturen (goede smering in warme omstandigheden).

Olie kunnen we ook onderscheiden in "singelgrade" en "multigrade" olie. Bij singlegrade olie is een oliesoort alleen geschikt voor ofwel lage ofwel hoge temperaturen, maar niet voor beiden tegelijk. Multigrade olie is een oliesoort die geschikt is voor de aangeduide lage en hoge temperaturen tegelijkertijd.

Enkele voorbeelden:
SAE 5W – 30
een erg dunne motorolie (deze wordt veel gebruikt door vele Amerikaanse merken en Europese Ford, sommige Peugeots en VW-motoren.

SAE 10W – 40
een multigrade motorolie waarvan de olie goed vloeibaar blijft bij lage temperaturen en voldoende dik bij hoge temperaturen.

SAE 15W
een monograde olie waarvan de olie redelijk vloeibaar blijft bij lage temperaturen en geen garanties biedt bij hoge temperaturen.

SAE 30
een monograde olie waarvan de olie dik blijft bij hoge temperaturen en geen garanties biedt bij lage temperaturen.

SAE 5W – 40
een multigrade motorolie waarvan de olie zeer goed vloeibaar blijft bij lage temperaturen en voldoende dik bij hoge temperaturen (geschikt voor de winter en koude streken)

SAE 10W – 50 is een multigrade motorolie waarvan de olie goed vloeibaar blijft bij lage temperaturen en goed dik bij hoge temperaturen (geschikt voor de zomer of warme streken).


Verschillende typen motorolie
Minerale olie
verkregen door raffinage van aardolie. Ondanks de kwaliteitsverbeteringen door de jaren heen blijft minerale olie een mengsel van koolwaterstoffen, waarin zich enkele onverzadigde koolwaterstoffen bevinden. Door thermische belasting kunnen er ongewenste reacties ontstaan.
Afhankelijk van de overheersende structuur is minerale olie onder te verdelen in: paraffinische, aromatische, nafteenbasische en mixed base olie. De kwaliteit van de olie hangt af van de herkomst en de raffinage van de aardolie en van de toegevoegde additieven.

Half-synthetische olie
deze olie is gebaseerd op minerale olie die onder hoge druk en op hoge temperatuur ontdaan wordt van onverzadigde koolwaterstoffen. Dit gebeurt m.b.v. waterstof en katalysatoren. Na dit proces ontstaat een stabielere olie die beter tegen hoge temperaturen bestand is en die een betere viscositeitsindex heeft.

Synthetische olie
deze olie wordt geproduceerd in een volledig beheerst proces zodat de eigenschappen van de olie vooraf bepaald kunnen worden.
De viscositeit blijft over een groot temperatuurgebied vrijwel constant. De nadelen van minerale olie zijn verdwenen omdat de olie niet is gebaseerd op die minerale olie.


Welke olie gebruiken
Na het lezen van de eisen die aan een goede motorolie worden gesteld, zal iedereen er zo onderhand van overtuigd zijn dat je maar beter de juiste olie koopt om er voor te zorgen dat de motor nog jaren mee gaat. Zorg er in de eerste plaats altijd voor dat je de olie koopt die de fabrikant voorschrijft. Zowel de viscositeit als het soort olie zijn heel belangrijk, anders riskeer je dat het motorblok in het beste geval niet optimaal functioneert en in het slechtste geval finaal "in de poeier draait".

Bijvullen doe je best met olie van hetzelfde merk en van dezelfde kwaliteit. Zo ben je zeker dat de kwaliteit van de olie er niet op achteruit gaat, als je eens wat moet bijvullen. Een extra litertje olie van de juiste soort en dikte altijd onder handbereik hebben staan is dan ook aan te raden, want bijna elk motorblok durft wel eens - vooral onder zware belastingen - wat motorolie te consumeren.